Sportfysiotherapie: 

De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die sport (zowel op amateur- als op professioneel niveau) of (weer) wil gaan sporten. 

Fysiotherapie gericht op sport:
Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De sportfysiotherapeut richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van sportblessures. De sportfysiotherapeut weet wat er in het lichaam gebeurt tijdens het sporten en hoe u geblesseerd kunt raken. Zij begrijpt ook waarom sport belangrijk voor u is. Naast fanatieke sporters behandelt de sportfysiotherapeut ook kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van een therapie. De sportfysiotherapeut behandelt ook mensen die bijvoorbeeld een marathon willen lopen of aan sport willen gaan doen, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Kortom, de sportfysiotherapeut voorziet u van advies op maat.

Het werk van de sportfysiotherapeut:
De sportfysiotherapeut behandelt blessures aan alle spieren en gewrichten maar het meest aan knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op herstel van de blessure, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn. Tijdens het onderzoek kan zij bepalen of extra oefening of training nodig is, om het ontstaan van een blessure te voorkomen.

Waarom een sportfysiotherapeut?
Met de gerichte behandeling en adviezen van de sportfysiotherapeut kan de training binnen afzienbare tijd op het oude niveau worden hervat.  Bovendien word er zo getraind dat herhaling in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen wordt.  De sportfysiotherapeut geeft sport specifieke en functionele oefeningen. Zo nodig wordt er overleg gepleegd met de betreffende trainer.  U zult merken dat het een stuk makkelijker praat met een fysiotherapeut die u als sporter benadert.

De arts of specialist kan u doorverwijzen naar de sportfysiotherapeut en sinds 2006 is de sportfysiotherapeut ook rechtstreeks toegankelijk geworden. De behandeling wordt door de meeste verzekeraars vergoed uit de aanvullende verzekering, volgens de dekking van de algemeen fysiotherapeut.