Dry Needling

Weleens last van verkrampte spieren of een chronisch vermoeid gevoel in de spieren. Dan is dry needling mogelijk een goede behandeling om van de klachten af te komen!

 

 

 

 

 

 

Wat is dry needling?
Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren “triggert”, zodat spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig ontspannen raken. Bij dry needling wordt er gebruik gemaakt van een droge acupunctuurnaald, er wordt geen vloeistof of iets dergelijks in de spieren gespoten! Er wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dit gebeurt op specifieke plekken in de spier, de zogenaamde triggerpoints.

Triggerpoints:
Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in de spier, die ook voor problemen kunnen zorgen in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen door een tal van oorzaken ontstaan. 

De meest voorkomende triggerpoint zitten in de nek, schouder, rug of bil. Het menselijk lichaam bouwt de triggerpoint willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.
Triggerpoints kunnen zich uiten in pijn of stijfheid in een spier waardoor je als het ware pijn op “afstand” kan ervaren. Ook bewegingsbeperkingen of verminderde kracht in betrokken spieren en/of gewrichten zijn veelvoorkomende verschijnselen.
Regelmatig gebeurt het dat er pijnontwijkend gedrag optreedt, waardoor er weer andere klachten kunnen ontstaan.

Ontstaan van triggerpoints:
Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan:
- Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of ongeluk
- Chronisch, door een langdurige verkeerde houding
- Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/of nek bij gebruik van de computer
- Overbelasting of blessures bij sporters
- Beschadiging van weefsel, zoals bij een meniscusletsel of een hernia
- Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips
- Psychologische factoren zoals stress en depressie
- Voetafwijking of verschillen in beenlengte, bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk of operatie
- Slaaptekort
- Te strakke kleding of het verkeerd dragen van bijvoorbeeld een rugzak.

De dry needling behandeling:
De fysiotherapeut analyseert eerst de klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna worden de spieren en gewrichten onderzocht die mogelijk de pijn veroorzaken. Er wordt specifiek gezocht naar de bewuste triggerpoints in de spieren, waarna die plaatsen worden behandeld om de spieren te ontspannen.
De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met het naaldje raken de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten worden vaak meerdere spieren in arm, rug en/of been behandeld.
Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als de juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spieren zich kort aan. Dat geeft een soort kramp gevoel. Na of tijdens de behandeling kan de spier wat vermoeid en/of stijf aanvoelen, maar dat is vaak van korte duur. Na de behandeling worden er gerichte adviezen en oefeningen meegegeven om de verbeterde situatie te onderhouden. 

Contra-indicaties:
In enkele gevallen kan dry needling niet worden toegepast: 

- Acuut trauma
- Bloedstollingsproblemen
- Zwangerschap
- In de nabijheid van prothese en wonden/littekens
- Hartklep operatie/ bacteriële endocarditis

Wat kost dry needling?
Dry needling valt onder een normale behandeling voor fysiotherapie. Indien er een aanvullende verzekering is, vallen in principe ook de kosten van dry needling daaronder.